Dialoog over de toekomst van radioactief afval

Helemaal mee met de kennisbank

 • Het abc van radioactief afval

  In Belgiƫ wordt iedere dag radioactief afval geproduceerd in kerncentrales, onderzoeksinstituten, ziekenhuizen en de industrie. Dat afval dient goed beheerd te worden want het is schadelijk voor onze gezondheid en ons milieu.
 • Het abc van radioactiviteit

  Wat is radioactiviteit? Wat is ioniserende straling? Wat doet radioactiviteit met mens, dier en plant? Wat is de jaarlijkse blootstelling in Belgiƫ? Hoe beschermen we ons tegen bestraling en besmetting? ...
 • Het beleid rond radioactief afval

  Het beleid rond het beheer van radioactief afval wordt gestuurd vanuit de Verenigde Naties, Europa en dan omgezet in Belgische Wetgeving.
 • Onderzoek naar geologische berging

  Wereldwijd wordt onderzoek gedaan naar geologische berging van hoogactief en langlevend afval. De voorbije decennia werd aangetoond dat een geologische berging niet alleen haalbaar is, maar op dit ogenblik ook de meeste garanties biedt als veilige eindbestemming voor dit afval.
 • Wie is betrokken?

  NIRAS werkt als openbare expertinstelling en duurzame afvalbeheerder samen met beleidsmakers en diverse organisaties, instellingen en contractanten die NIRAS in haar missie en opdracht ondersteunen.
+0
debatten

Ontdek het aanbod voor scholen

Dit thema leent zich uitstekend voor een vakoverschrijdend initiatief op het snijpunt van wetenschappelijke, maatschappelijke, levensbeschouwelijke en taalvakken. Speciaal voor klassen uit de 3de graad van het secundair onderwijs ontwikkelden we een uitgebreid lessenpakket. Elke klas die ons haar resultaten bezorgt, kan 2 leerlingen afvaardigen naar onze jongerentop en maakt kans op mooie prijzen!

Neem deel aan het debat

Ook jouw stem is belangrijk. Je kan op verschillende manieren deelnemen aan het debat. Maak snel jouw keuze!