Dialoog over de toekomst van radioactief afval

Scholentraject met jongerentop

Jongeren zijn een belangrijke, zo niet de belangrijkste doelgroep van dit debat. Met dit debat willen we immers vandaag nadenken over de keuzes die de jongeren van nu morgen als volwassenen zullen maken en implementeren.

Geen betere plek om dat te doen dan binnen de klasgroep. Als een aantal leerkrachten van de 3de graad middelbaar onderwijs in september, oktober of november dit schooljaar samen 3 tot 4 lesuren besteden aan ‘de toekomst van hoogradioactief afval’ slaan ze immers veel vliegen in één klap:

  • onze voorgestelde aanpak realiseert heel wat ontwikkelingsdoelen voor exacte en humane wetenschappen, levensbeschouwing, talen en artistieke expressie;
  • ons kant en klaar materiaal combineert klassikale uitleg met zelfstudie, groepswerk, en actieve interactie en discussie;
  • het materiaal is zo ontworpen dat leerkrachten er volledig zelfstandig mee aan de slag kunnen in hun klassen. Voor grotere groepen van minstens 25 leerlingen stellen wij voor de 15 eerste ingeschreven scholen die dit wensen een gratis facilitator/animator ter beschikking die gedurende 2 uur de leerkracht komt ondersteunen tijdens de lesmomenten.
  • elke klas die deelneemt en ons haar resultaten bezorgt, mag 2 leerlingen afvaardigen naar onze Jongerentop op 18 november in Brussel, van 10u00 tot 16u00. Tijdens deze Jongerentop brengen we de ideeën van alle klassen samen in een Jongerenadvies. Op het einde van de Jongerentop presenteren we dit advies aan beleidsmakers;
  • deelnemende klassen maken kans op een gratis bezoek aan Tabloo, het bezoekers- en ontmoetingscentrum over radioactiviteit en radioactief afval in Dessel. Nog exclusiever is een unieke kans op een geleid bezoek aan Hades, het ondergrondse laboratorium van NIRAS, in de Boomse kleilaag, 225 meter diep in de grond;
  • leerlingen kunnen – alleen of in een kleine groep – op basis van hun ervaringen een artistieke creatie maken. Dat mag een kort filmpje zijn, een grafisch werkje of een essay. Al dit materiaal presenteren we op onze website en onder alle inzendingen verloten we 10 waardebonnen van 100 euro.

Ga met je klas aan de slag en download het lessenpakket

In ons lessenpakket vind je informatiemateriaal, enkele didactische werkvormen voor de klasgroep, en individuele of kleine groepsopdrachten. Helemaal op maat van 16- tot 18-jaringen. 

Heb je een specifieke vraag of wens je een gratis animator aan te vragen?

Je kan hier rechtstreeks contact opnemen met de organisatoren van het Scholentraject, je kan bij hen terecht voor alle vragen met betrekking tot het lespakket, de methodieken of het aanvragen van een facilitator/animator.

Breng ons op de hoogte

Als jullie ons lessenpakket willen gebruiken, vinden we het fijn als jullie je kort registreren. Zo hebben we een overzicht van de deelnemende scholen. 

Jullie adviezen en 2 kandidaten voor de Jongerentop

Je kan hier de adviezen van jullie klas ingeven en de namen van de 2 leerlingen die jullie afvaardigen naar de Jongerentop op zaterdag 18 november.

Neem deel aan het debat

Ook jouw stem is belangrijk. Je kan op verschillende manieren deelnemen aan het debat. Maak snel jouw keuze!