Dialoog over de toekomst van radioactief afval

Publieksforum

Het publieksforum draait om het burgerpanel: een groep van 32 burgers. Deze groep gaat gedurende 3 weekends, telkens met 4 tot 5 weken tussenpauze, samen aan de slag. Op het einde van het laatste weekend presenteert het burgerpanel een eindrapport met aanbevelingen aan beleidsmakers. Het panel wordt tijdens haar werkzaamheden begeleid door een professioneel team van facilitatoren en inhoudelijke deskundigen.

Een publieksforum vertrekt van de ervaringen, kennis en overtuigingen van de leden van het burgerpanel. De aanzet hiervoor is onze informatiebrochure. Op basis hiervan bespreken de burgers tijdens het eerste weekend wat het thema ‘beheer van hoogradioactief afval’ bij hen oproept. Op die wijze definiëren ze de voor hen belangrijke vragen en thema’s. Pas na deze stap gaan ze in gesprek met een hele reeks deskundigen binnen het thema. Dit gebeurt tijdens het tweede, en deels ook het derde weekend.

Deze deskundigen voeden de reflecties en overwegingen van het burgerpanel en treden op als klankbord. Stap voor stap wordt zo structuur en samenhang gebracht in de rijkdom van de geformuleerde ideeën en overtuigingen. Tijdens het laatste weekend zet het burgerpanel deze ideeën en overtuigingen om in een reeks aanbevelingen voor het beleid. En op het einde van dit derde weekend presenteert het panel deze aanbevelingen aan de beleidsmensen, die ermee aan de slag zullen gaan.

32 deelnemers, vanuit heel Belgiƫ, engageren zich om het volledige proces van de 3 weekends te doorlopen.

Data en locaties

  • Van zaterdag 9 september (9 uur) tot zondag 10 september (17 uur) bij Van der Valk Hotel Nivelles-Sud in Nijvel.
  • Van zaterdag 14 oktober (9 uur) tot zondag 15 oktober (17 uur) bij Park inn Hasselt in Hasselt.
  • Van vrijdag 24 november (18.30 uur) tot zondag 26 november (17 uur) bij de Koning Boudewijnstichting in Brussel.

Neem deel aan het debat

Ook jouw stem is belangrijk. Je kan op verschillende manieren deelnemen aan het debat. Maak snel jouw keuze!